Het plan voor het afbouwen van de salderingsregeling voor zonnestroom gaat niet door. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel van demissionair minister Jetten weggestemd. De stroom van uw zonnepanelen kunt u de komende jaren weer volledig salderen. Dit is een extra pluspunt om de aanschaf van zonnepanelen niet langer uit te stellen. Dus de onzekerheid omtrent de afbouw van de salderingsregeling is voorbij.

Goed nieuws voor (toekomstige) eigenaren van zonnepanelen

De salderingsregeling bestaat al sinds 2004. Mensen met zonnepanelen op het dak kunnen de energie die ze zelf opwekken, volledig 'wegstrepen' tegen hun verbruik. Wanneer u de stroom precies opwekt en wanneer u deze verbruikt maakt met salderen niets uit. Tot de hoogte van uw jaarlijkse energieverbruik behaalt u een financieel rendement van 100% op elke kWh die u zelf opwekt. Dus als u dit jaar nog geld wilt verdienen met zonnepanelen, vraag dan nu een vrijblijvende offerte aan.

Wat betekent dit besluit voor de overheid

In een recente brief aan de Tweede Kamer heeft demissionair minister laten weten dat hij geen alternatief plan heeft voor het geval dat de Eerste Kamer de salderingsregeling zou wegstemmen. Dit kost de rijksoverheid tot en met 2031 circa 2,8 miljard euro. Het nieuw te vormen kabinet zal dus ook op zoek moeten naar financiële dekking voor dit gat in de begroting. Daarbovenop  bedragen de structurele kosten vanaf dat kalenderjaar 717 miljoen euro. Daarbij is een kanttekening wel op zijn plaats. De belasting op elektriciteit, die nu bijna de helft van de prijs voor stroom is, staat sowieso ter discussie. Een recent rapport over fossiele subsidies van het Planbureau voor de Leefomgeving pleit ervoor om die belasting flink te verlagen. Een volgend kabinet zou beter kiezen voor het zwaarder belasten van gasgebruik en het opwekken van elektriciteit met fossiele bronnen. Dat kan dan burgers en bedrijven stimuleren zoveel mogelijk duurzaam opgewekte stroom te gebruiken.

En voor bezitters van zonnepanelen? 

Inmiddels zijn volgens de ACM negen energiebedrijven die extra kosten voor de teruglevering van zonnestroom in rekening brengen bij consumenten met panelen op dak. Diverse energiebedrijven hadden eerder aan minister Jetten aangegeven deze extra kosten te verminderen zodra de afbouw van de salderingsregeling zou starten. 

Het is nu nog onduidelijk wat de reactie van de energiebedrijven zal zijn, maar het valt te verwachten dat meer energiebedrijven deze tegenvaller (deels) zullen proberen te compenseren. 

Daarmee blijft het interessant om zonnestroom zoveel mogelijk direct te gebruiken of op te slaan in een thuisbatterij. En dit wordt de komende jaren, met de verdere elektrificatie van onze samenleving steeds voordeliger: Een warmtepomp in plaats van een gasgestookte cv-ketel, elektrisch koken en een elektrische auto. Minder gas gebruiken, dat immers steeds duurder wordt, en zelf uw zonnestroom verbruiken voor de benodigde energie in huis en in uw auto. Zonnepanelen zijn en blijven een zeer gunstige investering met een mooi rendement.